Zacuscă cu hulubițe, rețetă de la țăranii din Moldova

| 0 comments

zacusca 5

Că-i bună mâncarea în regiunea Moldovei de renunți la orice regim nu-i poveste nouă. Da, majoritatea oamenilor îți pun pe masă multă carne, acompaniată de legume proaspete din curtea lor sau, în funcție de anotimp, de murături ce ți se topesc în gură sau alte borcănăraie cu minuni în ele.

Eu, care am renunțat la carne de un an de zile și care am fost în vizită de curând la țăranii din Dolheștii Mici, județul Suceava, am cercetat bucatele servite, am făcut un mic slalom printre cele cu carne și am ales ce puteam mânca. În toate cele trei zile acolo au fost multe care mi-au plăcut, dar zacusca asta și încă un fel de mâncare (urmează în alt articol) încă le simt pe papile.

Iar ce-i bun bun merită împărtășit. Știu că e greu cu gătitul în zilele astea, dar mai știu și că putem face din asta o activitate foarte simpatică, noi, ăștia care nu prea gătim. Repet, merită. Consum zacuscă din magazin, de la rude, de la magazine specializate. Dar ca asta, eu n-am mai mâncat. Și dau “vina” pe hulubițe pentru asta.

Ideal ar fi să încercați să o faceți ca la carte, adică undeva la curte, în ceaun mare, știți că are, parcă, gust și mai bun. Sau puteți încerca la fel de bine în bucătăria apartamentului.

Umpleți 25 de borcane de zacuscă cu:
*3 kg gogoșari
*3 kg ardei kapia
*1,5 kg morcovi
*1,5 kg ceapă
*1,5 kg hulubițe (ciuperci de pădure foarte gustoase, însă asemănătoare la chip cu cele otrăvitoare, așa că aveți grijă!)
*500 ml de ulei
*sare și piper

Ardeii și gogoșarii sunt primii la copt, iar ciupercile vin și ele din urmă, doar că fierte. Se toacă toate legumele după bunul plac și se pun la fiert. Sarea și piperul, pe care le presărați după gust, se pun tot timpul după ce se ia de pe foc.

Sterilizarea? Simplu! Borcanele cu zacuscă se înfiletează bine și se pun la fiert până se bombează capacul.

Photo: La țărani

Leave a Reply

Required fields are marked *.