Destinație în Asia: Astana, Kazahstan – orașul mai tânăr decât mine, construit în 20 de ani

| 0 comments

cof

Am inaugurat pașaportul electronic cu o viză de Kazahstan. În cele trei zile pline acolo (3-5 iulie), căci două au fost pe drum, neavând curse directe de la noi, am reușit să mă strecor, printre treburile cu job-ul, în cultura kazahilor, pe străduțele din Capitala lor și să-i privesc mai îndeaproape.

În limba kazahă, „Astana” înseamnă Capitală, iar numele a fost ales pentru că este ușor de pronunțat, în mai multe limbi. Chiar dacă orașul a fost fondat în 1830 și a suferit mai multe transformări, printre care și de nume, el a devenitCapitală abia în 1997, când președintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev, a luat decizia de a muta Capitala, de la Almatî la Astana. A fost și momentul în care a început adevărata transformare, ce încă se întâmplă.

This slideshow requires JavaScript.

Dacă tot l-am menționat pe președinte, să nu uit să vă spun cât de iubit este acesta în Kazahstan. De fapt, mai simplu cred că este să menționez că ocupă această funcție din 1991, de la căderea Uniunii Sovietice și declararea independenței țării. Exact, de 26 de ani. Stând de vorbă cu un kazah, am întrebat cum este posibil, de ce l-au ales oamenii pe el, e atât de bine sub conducerea lui?! Mi s-a răspuns că este mai simplu așa, că, în ciuda faptului că și la ei există corupție sau diferite alte probleme, de ce să vină altcineva… să existe schimbări etc. Ok, e un punct de vedere.

Sărbătoare în Astana și EXPO 2017

Până la plecarea spre aeroport, la întoarcerea în România, am mai petrecut câteva ore prin oraș. Iar 6 iulie nu este orice zi pentru locuitorii Astanei, este ziua orașului și, totodată, ziua de naștere a președintelui, o zi liberă pentru toată lumea. Așadar, sărbătoare dublă, triplată de evenimentul EXPO Astana 2017, o expoziție internațională dedicată energiei viitorului. Apropos de EXPO 2017, am scris și am arătat aici cum este prezentat standul României din cadrul expoziției. Altfel, nu am mai făcut cunoștință cu atâta tehnologie nouă strânsă într-un singur loc până acum. Cred că mă așteptam la un târg similar cu cele de la Romexpo, de unde plecăm cu pliante și pixuri. Aici nu erau nici foarte multe pliante, iar pixuri deloc. Interactivitatea era la un alt nivel, iar în plimbarea prin EXPO, m-am simțit ca omuleții dintr-o machetă, așa de „wow” arăta totul.

This slideshow requires JavaScript.

Ca să înțelegeți în ce ritm se mișcă construcțiile în oraș, Astana a fost aleasă gazdă pentru eveniment în urmă cu cinci ani. Dar pe cele aproape 25 de hectare ce cuprind expoziția, totul a fost construit în ultimii doi. Cât despre celelalte construcții din oraș, tot ce se vede acum în cartierele noi, era câmp acum 20 de ani. Astana este localizată în centrul Kazahstanului, pe râul Ișim, într-o regiune de stepă, cartierele vechi fiind la nord de râu, în timp ce cartierele noi sunt situate la sud de Ișim. Cei care s-au născut în Astana nu-și mai recunosc orașul acum. Toată administrația a fost mutată din vechea Capitală, iar Palatul Președintelui și ministerele sunt clădiri imense și, de regulă, foarte înalte.

Revenind la EXPO 2017 și ziua Astanei, mi-a plăcut foarte mult cum era promovată expoziția, ce va fi deschisă timp de trei luni (10 iunie – 10 septembrie). Pornind de la aeroport și până la hotelul în care am avut cazare, peste tot vedeai „EXPO Astana 2017”. Iar tot centrul orașului, pe drumul pietonal principal, pe care te plimbai pentru a admira construcțiile, kazahii au pus din loc în loc diverse exponate pe tema energiei viitorului, majoritatea executate din materiale reciclate rămase de la construirea EXPO. Cel mai mult mi-au plăcut omuleții ce reprezentau fiecare țară participantă la eveniment.

Prețuri, oameni, obiceiuri

Știați că e suficient să te poziționezi pe marginea străzii, să faci cu mâna la mașini și un localnic te duce unde dorești? Cam așa funcționează „taximetria” acolo și mi s-a părut chiar mai puțin periculos decât să iei un taxi. Când am mers cu taxiul am întâmpinat aceeași atitudine ca în Centrul Vechi din București, unde prețurile unei curse sunt cât toată consumația din seara aia. Mai mult, am crezut că facem trei accidente până ajungem la hotel. Le place foarte mult să apese claxoanele și să sfideze regulile de circulație.

This slideshow requires JavaScript.

Exceptând prețurile impuse de taximetriști, Kazahstanul are cam aceleași prețuri ca la noi. Doar țigările sunt mai ieftine, aproximativ cinci lei/pachetul. Mâncarea tradițională? Bazată pe carne de cal și de oaie. Tehnicile de gătit și ingredientele cu care jonglează kazahii sunt influențate de sutele de ani în care aceștia au dus o viață nomadă. Ei obișnuiesc să usuce carnea îmbibată de sare, în felul acesta rezistând mai mult timp. Tocmai faptul că aperitivele pe bază de carne de cal erau foarte uscate, nu mi-a plăcut. Dar varianta din supermarket, afumată, m-a convins. De asemenea, dacă ajungeți în Kazahstan, puteți bea lapte de iapă, dacă n-ați făcut-o deja (eu n-am avut curaj să gust, iar prietenii mei s-au cam strâmbat). Altfel, m-am bucurat de prezența legumelor la fiecare masă, roșii delicioase, iar sosurile sigur sunt pe gustul europenilor, fără ingrediente dubioase.

Nu am intrat în contact cu prea mulți oameni, dar cei puțini care au fost, am observat că nu știu engleza (nici vameșii de la aeroport), lucru destul de deranjant, dar am reușit să ne înțelegem prin semne sau scriind prețul unui produs pe calculatorul telefonului.

This slideshow requires JavaScript.

Mi-a plăcut să descopăr o picătură din Asia, un oraș inedit prin scurta sa istorie și mai ales prin clădiri cum n-am mai văzut decât în fotografii, să intru în interiorul unei iurte sau să admir nenumăratele lumini ce pun în prim-plan orașul noaptea.

Dacă am uitat să scriu ceva ce vă interesează, întrebați-mă. Eu vă doresc să ajungeți pe unde visați! 🙂

Leave a Reply

Required fields are marked *.