Ce este și ce nu este VAMA VECHE?

| 1 Comment

IMG_0829

La jumătatea lui august pot parcurge strada principală din Vamă, ce duce spre plajă, în maxim trei minute. Cu tot cu citit afișe și mirosit gogoși, clătite etc. Strada aceasta înseamnă, în parte, Vama Veche, un clasor al momentelor pe care le-a întipărit în minte și în suflet această mică plajă, celor care și-au pus măcar o dată cearșaful pe nisipul ei.

Ce scriu eu acum nu este o filozofie nouă, au mai fost indignați ai vremurilor noi. Indignarea vine mai ales din cauza faptului că această mică localitate a avut de suferit cumplit de pe urma confundării ei cu o stațiune de litoral.

Nu știu dacă ar trebui să existe reguli aici care să păstreze valoarea de demult a Vămii Vechi, iar asta nu o știu pentru că nu am întâlnit în ultimele 2 zile decât doi păstrători ai vechilor valori. Ei nu sunt nici veșnicul metalist de 45-50 ani, slab și tatuat, care cântă la electrică cu o voce pițigăiată și prea încet, nici cei care împletesc codițe la nesfârșit, nici cei care terfelesc clătite. Ideea este că Vama a devenit penibilă tocmai din cauza faptului că cei mai mulți de aici nu sunt cu adevărat liberi în spiritul lor, ci își afișează o libertate forțată. Nu mă credeți? Prieteni dragi,  cum poți să porți pantaloni indieni șalvari (adoptați și în reggae) cu tricou de metalist și să fii incaltat cu papuci de plajă?! Deci? Despre ce vorbim?! Și nu este un caz singular, este un trend vamaiot inoculat de Ugly Fashion. Un om minunat de altfel cu lucruri minunate luate separat.

Cred că Vama a căzut de la primul chaise-long care a pus talpa pe plaja de aici. Acela a fost virusul. De acolo au început să apară bancomatele, mingiile de voley, colacele și magneții, formele de ipsos cu zei egipteni sau greci, sau azteci. Să nu înțelegeți greșit, lucrurile acestea sunt admirabile în Mangalia, Venus, Jupiter, Olimp, Neptun, Eforie Nord, Eforie Sud, Mamaia, Costinești, Constanța. Iar nu în Vamă.

Ce este Vama Veche, de fapt? Prin contradicție, nu este locul unde trebuie să reziști ca într-o cazemată până la sfârșitul zilelor chiar dacă nu mai ai bani. În momentul când ajungi să faci ORICE, dar absolut orice, pentru bani, atunci ai pierdut dreptul la tributul vămii. Nu vei pleca de aici cu nicio amintire, ci doar cu niște emoții care, în cea mai scurtă vreme, se vor șterge și nu vor mai fi însemnat nimic, NICIODATĂ.

Este locul lui Chirilă, el l-a ridicat și probabil tot el l-a prăbușit. Nu vom știi și nici nu ne interesează să știm. Adio Vama, acea veche vamă. Acum au rămas fiii tăi cei smintiți care cred că religia este același lucru cu credința. Adică eșecul social.

One Comment

  1. Nu se poate mai adevarat… Este 27 august 2019…la trei ani dupa postare… E mai rau.. Mai comercial… Mai nesimtit…ma reintorc aici pentru Routa66 si nostalgia sfarsitului de vara… Din curtea prafuita vad marea… Imagine ce se imbiba de mirosul campului copt.. Atat a mai ramas… Si Peco ul unde s a filmat weekendul de milioane.. Cu chirila.. Bendeac.. Si restul… Ar mai fi cherhanaua blocata in timp pe la inceputul anilor 1900….lume pestrita…miros de peste prajit pe plita.. Alcool ieftin si contrafacut…betivi vamaioti si cersetori… Impresionisti de weekend.. Bucuresteni in general.. Ce se inghesuie in nordul vamei… Ugly Fashion.. Gasesti ceva sa duci acasa…patronul.. Nesuferit de uracios… Hater.. Cred…restul e tacere… Incet incet se va transforma intr un balci oriental sadea si ad_hoc… Urmeaza sa se protapeasca niste magazine chinezesti… Niscaiva turci si tatari neaosi si bastinasi sa faca legea si sa sustina prezenta ierbii.. De mare fireste in zona😆 oricum… Zicea un vlogher.. De asta cu calatoriile.. Ca Vama nu sa stricat.. S a schimbat… Timpurile se schimba oamenii se schimba… Poate are dreptate… Toate lucrurile sunt frumoase la inceput.. Apoi se schimba… Vezi casnicia😂😂😂…cine ar zice?? But.. Sh.. Hppnd..Da clar nu mai este Vama aia din 70 80 90 nici cel putin din 2000…se schimba de la un sezon la altul… Vorbeam cu gazdele mele… Oameni deosebiti… Iubitori de Vama… Si mi recomandau septembrie.. Octombrie.. Offf… Era o incercare disperata atat timp cat in Vama mai nou se tin Revelioane… Cu lume buna.. Probabil gheata se sparge cu ascutitul reverberatul si ugigatorul Sooloooo!! se face o dedicatie pentru nasul nostru pentru tata nostru pentru boieruluuuul Vamiiii… Se stie…!!! Doamne ajuta… Poate undeva so gasi vre un loc unde sa nu te gaseasca nimeni… Dar nu cred… PS sunt niste locuri in apropiere de Vama..la Bulgari.. Inca neatinse de virusul Vamii😂😂😂😆👍

Leave a Reply

Required fields are marked *.