Ce este și ce nu este VAMA VECHE?

| 0 comments

IMG_0829

La jumătatea lui august pot parcurge strada principală din Vamă, ce duce spre plajă, în maxim trei minute. Cu tot cu citit afișe și mirosit gogoși, clătite etc. Strada aceasta înseamnă, în parte, Vama Veche, un clasor al momentelor pe care le-a întipărit în minte și în suflet această mică plajă, celor care și-au pus măcar o dată cearșaful pe nisipul ei.

Ce scriu eu acum nu este o filozofie nouă, au mai fost indignați ai vremurilor noi. Indignarea vine mai ales din cauza faptului că această mică localitate a avut de suferit cumplit de pe urma confundării ei cu o stațiune de litoral.

Nu știu dacă ar trebui să existe reguli aici care să păstreze valoarea de demult a Vămii Vechi, iar asta nu o știu pentru că nu am întâlnit în ultimele 2 zile decât doi păstrători ai vechilor valori. Ei nu sunt nici veșnicul metalist de 45-50 ani, slab și tatuat, care cântă la electrică cu o voce pițigăiată și prea încet, nici cei care împletesc codițe la nesfârșit, nici cei care terfelesc clătite. Ideea este că Vama a devenit penibilă tocmai din cauza faptului că cei mai mulți de aici nu sunt cu adevărat liberi în spiritul lor, ci își afișează o libertate forțată. Nu mă credeți? Prieteni dragi,  cum poți să porți pantaloni indieni șalvari (adoptați și în reggae) cu tricou de metalist și să fii incaltat cu papuci de plajă?! Deci? Despre ce vorbim?! Și nu este un caz singular, este un trend vamaiot inoculat de Ugly Fashion. Un om minunat de altfel cu lucruri minunate luate separat.

Cred că Vama a căzut de la primul chaise-long care a pus talpa pe plaja de aici. Acela a fost virusul. De acolo au început să apară bancomatele, mingiile de voley, colacele și magneții, formele de ipsos cu zei egipteni sau greci, sau azteci. Să nu înțelegeți greșit, lucrurile acestea sunt admirabile în Mangalia, Venus, Jupiter, Olimp, Neptun, Eforie Nord, Eforie Sud, Mamaia, Costinești, Constanța. Iar nu în Vamă.

Ce este Vama Veche, de fapt? Prin contradicție, nu este locul unde trebuie să reziști ca într-o cazemată până la sfârșitul zilelor chiar dacă nu mai ai bani. În momentul când ajungi să faci ORICE, dar absolut orice, pentru bani, atunci ai pierdut dreptul la tributul vămii. Nu vei pleca de aici cu nicio amintire, ci doar cu niște emoții care, în cea mai scurtă vreme, se vor șterge și nu vor mai fi însemnat nimic, NICIODATĂ.

Este locul lui Chirilă, el l-a ridicat și probabil tot el l-a prăbușit. Nu vom știi și nici nu ne interesează să știm. Adio Vama, acea veche vamă. Acum au rămas fiii tăi cei smintiți care cred că religia este același lucru cu credința. Adică eșecul social.

Leave a Reply

Required fields are marked *.