Cât de relaxantă se vede viața dintr-un bazin cu sare din Câmpina

| 0 comments

sanconfind

M-am gândit că v-ar prinde bine să aflați despre un loc nou, mai ales dacă acesta reprezintă o idee de relaxare. O investiție privată sănătoasă, cu nămol de Techirghiol, bazine cu apă sărată și confort la un preț foarte bun. Și asta la doar o oră și un pic de București.

Dacă spunem „spital” în România, parcă ni se face greață și teamă în același timp. Mai ales dacă ne gândim la o unitate construită și „întreținută” de stat. Nu e cazul în ceea ce urmează să vă povestesc, deși mi-ar fi plăcut să vă dau un exemplu de „așa, da”, în spatele căruia să stea aleșii noștri. Vă povestesc despre Sanconfind, un centru medical construit acum aproape doi ani în Poiana Câmpina de către Ioan Simion, un antreprenor cu experiență care știe mult din toate: agricultură, industrie și, acum, domeniul medical.

L-am cunoscut pe domnul Simion acum un an, când ne povestea, mie și altor jurnaliști, despre businessul său în agricultură și puțin despre spitalul din Câmpina. Din detaliile legate de povestea din urmă știu că nu o să uit ceva – în spital nu se acceptă, pe românește, șpagă. Recunosc că am fost tentată să mă îndoiesc de cele spuse. Ulterior, am aflat că oameni au fost dați afară sau sancționați dacă n-au respectat această regulă de bun simț și că acolo, și un buchet de flori primit de 8 martie trebuie justificat, iar pentru asta mă înclin. Dacă sunteți interesați de mai multe detalii despre afacerile dânsului aflați răsfoind internetul, acum să trecem la liniștirea despre care vorbeam la început.

Într-o duminică urâcioasă în București am plecat spre Câmpina, în vizită la spital, să explorăm bucata de recuperare și balenoterapie pe care o oferă. Am găsit soare în stațiune și multă lumină și pe dinăuntru. De altfel, Poiana Câmpina se află în regiunea din România cu cele mai multe zile însorite din an, are un aer puternic ionizat și bogat în aerosoli. Din nou, cuvintele „unul dintre cele mai moderne spitale din Prahova” nu m-a impresionat în primă fază, dar m-am lămurit la fața locului. Proiectul acesta încearcă să reînvie stațiunea balneară din Poiana Câmpina, de acum mai bine de 100 de ani, aplicând diverse terapii, de cea mai bună calitate.

This slideshow requires JavaScript.

Maraton de relaxare

Sau patru ore de liniștire la foc automat. Ore în care am încercat, pe rând, meloterapia (terapie prin muzică), primul meu masaj de relaxare, baia în bazinul cu apă sărată și primele minute petrecute într-o saună umedă.

Știu, sună oarecum contradictoriu și poate că pentru mine a fost puțin, dar o iau ca pe o experiență de dat mai departe și de trăit mai pe îndelete, cu prima ocazie. Sper, tot pentru relaxare să mă întorc, deși în baza de recuperare pot fi tratate și numeroase afecțiuni, pe care vi le înșir aici: boli reumatismale de tip degenerativ (spondiloza, coxartroza, gonartroza), boli reumatismale de tip inflamator (spondilita anchilozantă, poliartrita reumatoidă etc.), afecțiuni post-traumatice (entorse, fracturi, luxații ale membrelor), afecțiuni abarticulare (tendinite, tenosinovite), osteoporoza algică a coloanei vertebrale, afecțiuni ale sistemului nervos (nevralgii, hemipareze-AVC, tetrapareze, boala Parkinson etc.), hernie de disc, afecțiuni ale căilor respiratorii, circulație periferică deficitară, afecțiuni dermatologice – unele forme de psoriasis.

Revenind la experiența mea, dacă ar fi să fac un top al celor patru proceduri pe care le-am încercat, ar arăta așa:

  • Baia în bazinul cu apă sărată. Cum ziceam mai sus, prima oară când încerc așa ceva și eram

foarte, foarte curioasă. Îți poți da seama dintr-o privire pe marginea bazinului că apa este foarte sărată, fiind formați bulgări de sare. Dar, mai precis, apa are o concentrație de 321 de grame de sare la litru, aproape de etalonul mondial al Mării Moarte, de 400 de grame la litru. Este minunat că această resursă este folosită de cei de la Sanconfind, iar beneficiile le știm cu toții. Ce mi-a plăcut foarte tare este că, practic, am simțit toată acea sare, în primă fază când mă pișca corpul, pe alocuri, unde aveam mici zgârieturi de la pisicuțe. Și dacă de obicei mă plictisesc într-un bazin cu apă, aici am avut la dispoziție o bicicletă, dar și alte obiecte cu care m-am mișcat.

  • Sauna umedă. Fie vorba între noi, aici eram foarte aproape să adorm. Am mai încercat sauna

uscată în trecut și mi-a fost foarte greu să rezist mai mult de 5-10 minute, aerul fiind greu de respirat și plictiseala în toi. Aici, cele 15 minute recomandate de personalul clinicii nu mi-au fost suficiente. Poți rezerva sauna doar pentru tine, iar eu așa am făcut și vă recomand. M-am relaxat teribil, am stat întinsă și m-am bucurat de aerosoli și căldura plăcută de acolo. De ce nu m-am plictisit? Pentru că picăturile de apă ce se formează te ajută mult să reziști timpului pe care vrei să-l petreci acolo. Pare că atmosfera este animată de ceva.

  • Chiar dacă sunt pe ultimul loc, meloterapia (adică 20 de minute petrecute într-o cadă specială,

unde bulele mi-au mângâiat spatele și picioarele în ritmul muzicii puse pe telefon) și masajul de relaxare au fost și ele foarte bine primite de corpul și mintea mea, iar experiența a fost completă. Am plecat zen și am rămas așa câteva zile.

rsz_img_20180218_160136

Vă spuneam că prețurile sunt decente (detalii aici), iar în ceea ce privește condițiile și personalul, vă asigur că vă vor întrece așteptările.

Să vă fie de bine!

Leave a Reply

Required fields are marked *.